När det gäller råd för översvämningar mot skyfall finns det flera åtgärder man kan göra, då kan man leda bort, fördröja eller magasinera vatten. När det gäller stigande havsvatten är det annorlunda. Stigande havsvatten kan man inte leda bort, det vattnet måste man skydda sig mot med ex vallar. Läs mer under avsnittet Översvämningar. Det viktigaste rådet är därför:
STIGANDE
HAVSNIVÅ
Bygg inte på låglänt mark eller mark som riskerar att översvämmas, se länsstyrelsens rekommendationer ovan.
I Kalmar län rekommenderas nya byggnationer anläggas på säkra nivåer så att de inte skadas av stigande havsvatten. I beräkningarna har förutom stigande havsvatten även högsta högvattennivåer, landhöjning, vindskjuvning och sannolikhetskalkyler medtagits i beräkningarna. Vill man fördjupa sig kan man läsa mer här:
Ett varmare klimat gör att de stora inlandsisarna på Grönland och Antarktis börjat smälta. Tillsammans med den termiska expansionen (varmt vatten tar större plats än kallt vatten) gör det att havsytan börjat stiga i hela världen. Tidigare beräkningar har sagt att vi bör räkna med att havsnivån kommer stiga med ungefär en meter fram till år 2100. Nya beräkningar visar på högre nivåer då avsmältningen framförallt i Västantarktis gått snabbare än man tidigare trott. Vi förhåller oss till de nivåer som SMHI tagit fram utifrån sina beräkningar, dvs minst en meter. Men havet slutar inte stiga efter år 2100, det förväntas fortsätta stiga under mycket lång tid.
KUSTNÄRA BOENDEN
RÅD:
Installera backventiler för avloppsrör. En backventil skyddar mot att vatten från gatuledningar vid översvämningar kommer upp genom golvbrunnar eller andra avlopp i huset. Vet du att din fastighet riskerar att bli drabbad av översvämning och saknar backventil kan du pressa ner filtar eller handdukar i golvbrunnen och sedan lägga på en tyngd. Föremål och möbler bör flyttas på eller placeras ovanför golvet.
Ha inga värdeföremål, eller tekniska anläggningar som är viktiga för husets funktioner i våningsplan som kan bli översvämmade.
LÄS MER OM ÖVERSVÄMNING
MED STIGANDE ORO FÖLJER VI
ATT HAVSNIVÅN BLIR HÖGRE
NEDLADDNINGSBAR PDF
Läs mer på Boverkets sida
Nederbörden ökar
Klimatförändringarna gör att den globala temperaturen ökar. När atmosfären blir varmare får vi en högre avdunstning. Vattnet cirkulerar snabbare, vilket gör att nederbörden ökar, ofta i form av kraftig nederbörd eller skyfall. Ökningen fram till sekelskiftet förväntas bli cirka 20 procent.
Risken för översvämning börjar redan vid ganska små mängder nederbörd, ungefär
10 mm/dygn. I framtiden förväntas dessa dagar bli allt vanligare och vid sekel-skiftet
ha ökat 30 till 50 procent.
Klimatförändringar vi nu ser förväntas förstärka befintliga nederbördsmönster. Regniga områden blir blötare och torra områden bli torrare. Sydöstra Sverige är den mest nederbördsfattiga delen av Sverige och här förväntas också brandrisken öka som mest i framtiden. Även om vi troligen kommer att uppleva fler skyfall så kommer nederbörden under många år bli så liten under sommaren att avdunstningen från skog och mark blir större, samtidigt som växtsäsongerna blir längre vilket innebär ett ökat vattenupptag hos växter och djur.
Ökad brandrisk
Åska bildas oftast på sommaren, även om de kan förekomma hela året i södra Sverige. Orsaken till att det nästan bara åskar på sommaren är att det krävs värme samtidigt som det måste vara mycket vattenånga i luften, ju varmare desto mer avdunstning och vattenånga. Den kan i sin tur bilda kraftiga bymoln (åskmoln) och åska. I framtiden förväntas därför riskerna för åska öka, med blixtnedslag och ökad brandrisk.
Åska